Saskia Bremer


Bekijk de kunstwerken.

Saskia Bremer
Saskia Bremer

Saskia Bremer was aanvankelijk werkzaam in het onderwijs. Ook toen al had zij belangstelling voor artistieke bezigheden en volgde cursussen in pottenbakken en in lithograferen, maar op den duur voldeden die haar niet. In 1986 nam zij het besluit een gedegen kunstopleiding te gaan volgen. Zij ging naar de Koninklijke Academie in Den Haag en behaalde na vijf jaar het diploma tekenen, schilderen en driedimensionale vormgeving. Tijdens die studie hield zij haar baan in het onderwijs aan: eerst nog volledig en later in deeltijd. Maar sinds het midden van de jaren negentig wijdt zij zich geheel aan de schilderkunst.

In haar werk toont de kunstenaar zich een colorist pur sang. Kleurvlakken vloeien harmonisch in elkaar over of worden begrensd door een grillige belijning, die naar een figuratieve inspiratiebron verwijst. In de loop van haar ontwikkeling zijn deze karakteristieken - fantasierijke, abstracte en figuratieve kleurencomposities - steeds herkenbaar gebleven. In haar werk ligt het accent op overwegend lichte en stralende kleuren. Haar materiaal is acryl, sneldrogende verf die volledig past bij haar spontane wijze van werken. In 1997 verscheen de eerste monografie over Saskia Bremer. Daarin schrijft kunsthistoricus Roos van Put: ‘Alhoewel de beelden zijn geïnspireerd op de figuratieve realiteit, wordt van de toeschouwer een actieve rol verwacht door de mate van abstractie die de kunstenaar toepast. Op associatieve wijze moet hij zijn weg vinden bij het kijken.'

Uit het begin van haar kunstenaarsloopbaan herinnert Saskia zich nog een moeizame tocht. Zij maakte een ronde langs de galeries met een map werk onder haar arm. Gelukkig is dat ‘shoppen' beperkt gebleven tot een enkele keer. Bij Gallery Art Images in Haarlem had zij succes. Sindsdien volgde de ene tentoonstelling na de andere, zowel in binnen- als in buitenland.

Gevraagd naar kunstenaars die zij bewondert, of met wie zij zich verwant voelt, noemt zij Eugène Brands, Gerrit Benner, Karel Appel, Alphons Freymuth en Roger Raveel. Het zijn vooral de mensen met een rijk kleurengamma die haar inspireren, als zij in een van haar beide ateliers - in Nederland of in Portugal - aan de slag gaat. Hoe ontstaat haar werk? Saskia Bremer antwoordt: "Spontaan zonder vooropgezet plan. Als ik zo'n dag bezig ben, dan komt er een ogenblik dat ik zeg: ‘Het is genoeg geweest.' Dan smeer ik de verf die nog over is op een stuk karton en leg dat op de grond. Je kunt soms dagen achter elkaar bezig zijn en het wordt niks. Je denkt dan: het is allemaal even saai, het deugt niet. Maar de volgende dag ga je weer aan het werk. De stukken kleurig karton hopen zich op. Soms zie je opeens iets, dan is het raak. Zo gaat dat bij mij. Inspiratie komt door aan het werk te gaan. Gewoon beginnen, elke dag opnieuw".

Kunstwerken van deze kunstenaar:

Galerie van Eijck
Witte de Withstraat 21a, 3012 BL Rotterdam
Tel (010) 4125017 - Fax (010) 4113634
E-mail info@eijck.nl

De openingstijden:
maandag en dinsdag gesloten, woensdag t/m zaterdag: 11.00 -17.00 uur, zondag: 13.00 - 17.00 uur