Mark Verdoes


Bekijk de kunstwerken.

Mark Verdoes
Mark Verdoes

Mark Verdoes is geboren op 30 oktober 1960 te Den Haag. Vanaf zijn jongste jaren heeft hij zich creatief geuit, vooral met tekenen en muziek; zijn eerste foto's maakte hij op ongeveer 6-jarige leeftijd. Begin jaren tachtig studeerde hij aan de school voor Fotografie en Fotonica te Den Haag waarna hij als reportage-fotograaf begon te werken voor diverse bladen als AvantGarde, Esquire etc. In 1990 werd hij lid van het foto-agentschap Hollandse Hoogte te Amsterdam. meer dan tien jaar geleden, verlangend naar een nieuwe creatieve uitdaging, begon hij naast fotografie met schilderen en beeldhouwen. Ter ondersteuning hiervan studeerde hij aan de Koninklijke Academie te Den Haag. Na een aantal jaren had de opdrachtfotografie plaatsgemaakt voor een leven gewijd aan de beeldende kunst.

VISUELE POËZIE

Bevrijd van het formele juk van de journalistieke reportage benadert hij de fotografie nu meer als kunstvorm. Spelend met de realiteit voelt hij zich vrij om veranderingen aan te brengen in bijvoorbeeld de kleuren, contrasten en inhoud van een beeld. Na de bewerking die met behulp van de computer ontstaat worden de foto's afgedrukt op aquarelpapier hetgeen ze een gouache-achtige uitstraling geeft. Dit alles bij elkaar resulteert in autonome beelden die de traditionele fotografie overstijgen; beelden die Mark Verdoes zelf graag betitelt als visuele poëzie.

TEGENWOORDIG

De weg van Verdoes

Het vergankelijke en het oneindige inspireren Verdoes. In zijn visuele poëzie, zoals hij zijn werk zelf graag beschrijft, laat hij tijdelijke en tegelijk tijdloze schoonheid en het onvermijdelijke maar poëtische verval van alles zien. De werken van Verdoes zijn hedendaagse stillevens, een eigenwijze variant op de 17e eeuwse Nederlandse Vanitas traditie, met Aziatische, taoïstische invloeden. Zijn themas zijn van alle tijden en overal, maar zijn experimentele techniek is ontegenzeggelijk van nu. Hij schildert met fotografie en fotografeert geschilderde structuren en raadselachtige attributen - van verdord exotisch bloemetje tot vergulde maanvis. Hij speelt met woorden en verbeeldt verlangens. Het resultaat is een eigenzinnige mix van schilder-, foto-, computer- en druktechnieken en dichtsels.

Verdoes: Het gaat om de weg die je aflegt. Een einde bestaat niet. Tijd is beweging, beweging is voortgang. Die manier van denken probeer ik te vangen in mijn werk en tegelijk ook weer niet. Mijn werk is vooral intuïtief.

Kunstwerken van deze kunstenaar:

Galerie van Eijck
Witte de Withstraat 21a, 3012 BL Rotterdam
Tel (010) 4125017 - Fax (010) 4113634
E-mail info@eijck.nl

De openingstijden:
maandag en dinsdag gesloten, woensdag t/m zaterdag: 11.00 -17.00 uur, zondag: 13.00 - 17.00 uur