Julia Woning


Bekijk de kunstwerken.

Julia Woning
Julia Woning

Julia Woning-van Klaveren werd geboren op 7 augustus 1969 in Rotterdam. Na de MAVO en HAVO studeerde zij van 1990-1994 aan de Academie Beeldende Kunsten te Rotterdam in de richting illustratie waarin zij ook is afgestudeerd. Tegenwoordig Willem de Kooning Academie. Kort hierna is zij begonnen als freelance illustrator, portrettist en beeldend kunstenaar. Julia was aangesloten bij een agentschap: Top Drawers te Amsterdam. Zij vertegenwoordigden haar bij reclamebureaus. Julia heeft al illustraties gemaakt voor Esso, Shell, Uitzendbureau Start, Safari, Rabobank, Admiralis, FNV bondgenoten etc. Maar ook visuals en inkterpainter (inkleuren van annimatiecels) deed zij ook voor het agentschap, een echte duizendpoot. Helaas is het agentschap ter ziele maar de opdrachtgevers voor illustraties weten haar ook nu persoonlijk te vinden. Nadat er gezinsuitbreiding kwam Audrey 1997 en Rebecca 1999 heeft zij zich meer op portretten en vrijwerk gestort. Door haar veelzijdige werk is zij erg toegankelijk voor een breed publiek. Tevens geeft zij sinds 1995 teken en schildercursussen voor kinderen en volwassenen. Nu in het jaar 2007 in een nieuw huis en een groter atelier is zij begonnen aan een nieuwe fase. Les geven aan huis in kleine groepen voor kinderen en volwassenen zodat ze haar kennis kan overdragen. Workshops en verjaardagfeestjes behoren ook tot de mogelijkheden.

Mensen vragen mij vaak wat ik het leukste vind: Portrettekenen, schilderen, illustraties, maar dat ik alles probeer en niet hoeft te kiezen dat vind ik het leukste. De ene keer werk ik in opdracht en de andere keer werk ik vrij. Die afwisseling motiveert mij om door te gaan. Ook ’t besef dat ik nog steeds groei, steeds beter word en efficiënter werkt stimuleert mij. Maar vooral dat m’n werk wordt gekocht omdat mensen het mooi vinden en ontroerd zijn door mijn werk dat geeft het meest een bevredigend gevoel. Een verlangen om meer te maken, me nog meer te geven.

Inspiratie haal ik overal vandaan. Tijdens het ontbijt met de kinderen of tijdens strijken, maar ook bij een kop thee kunnen soms de gekste ideeën op komen. Het kan zijn dat ik dan ineens weet hoe ik dan een werkstuk moet beginnen of afmaken. Als het af is, want dit is het moeilijkste moment, wanneer moet je stoppen. En vooral niet te ver door gaan. Toch als je besloten hebt dat je klaar bent ,dan is het af. Zeker na het vernis laag en de inlijsting dan, dan geniet ik van de reacties. Het geeft mij dan een adrenaline stoot om weer verder te gaan. Om weer een kunststuk te beginnen te maken.

Schilderen geeft mij rust, warmte en voldoening. Het geeft mij een doel, een betekenis waarom ik hier ben. Het maken voor mensen is zeer bevredigend. Het is iedere keer weer zo’n spannend moment als het doek valt en het werkstuk wordt getoond of het nu om een portret, sfeerschilderij of een illustratie gaat. Die spanning is verslavend. Telkens ben ik opzoek. Opzoek naar sfeer, verhoudingen, vormen, structuren en naar kleuren in mij vrije werk. Ze roepen een bepaalde reactie op bij mensen, dat is mijn streven in mijn vrije werk. In mijn portret werk is het niet veel anders. Ik ben opzoek naar sfeer, de mimiek, de oogopslag, de persoon van de foto. En dit vertaal ik in een getekend/ geschilderd portret. Die ene bepaalde uitstraling geeft de vertaling van de foto . Het geeft het portret een extra dimensie van die persoon. Ik vind dan ook dat een portret tekening of schilderij meer is dan een foto het leeft meer. Een schilderij van die persoon op een bepaalde tijd in het leven van die persoon is uniek en zegt meer het is inspirerend. En als mij dit is gelukt dan ben ik erg tevreden. Ik wil meer maken dan alleen een mooi plaatje. Het moet de uitstraling van de persoon zijn die ik portretteer.

Galerie van Eijck
Witte de Withstraat 21a, 3012 BL Rotterdam
Tel (010) 4125017 - Fax (010) 4113634
E-mail info@eijck.nl

De openingstijden:
maandag en dinsdag gesloten, woensdag t/m zaterdag: 11.00 -17.00 uur, zondag: 13.00 - 17.00 uur